La Relíquia de la Santa Sang és un dels objectes sagrats més venerats de l’Església catòlica, especialment conegut per la seva ubicació a la Basílica de la Santa Sang de Bruges, a Bèlgica. Aquesta relíquia consisteix en un fragment de tela, que segons la tradició, conté la sang de Crist. Així doncs, la llegenda i la història es fusionen en aquest objecte, que ha esdevingut símbol de devoció i atracció per a pelegrins de tot el món.

Orígens de la Relíquia de la Santa Sang
Per començar, la relíquia té els seus orígens en les Croades, concretament durant la segona croada al segle XII. La tradició popular afirma que Thierry d’Alsàcia, comte de Flandes, va portar la relíquia des de Jerusalem després d’haver participat en aquestes campanyes. Es creu que va rebre la relíquia de part del rei de Jerusalem com a reconeixement a la seva valentia en la lluita contra els musulmans. Tot i que no existeixen documents històrics que confirmessin aquest lliurament, la relíquia va ser considerada autèntica i va guanyar popularitat com a objecte de culte.
Capella de la Santa Sang
Quan la relíquia va arribar a Bruges, es va construir una capella especialment dedicada per a la seva custòdia i veneració. Aquesta capella, més tard, es va convertir en la Basílica de la Santa Sang, una construcció de dues plantes amb elements d’estil romànic i gòtic que encara ara manté la seva funció original. Actualment, la relíquia està custodiada en un tub de vidre i or, on es pot observar la tela impregnada, segons la creença, amb la sang de Crist. Durant segles, els habitants de Bruges i visitants han fet processons anuals per honorar-la, en un esdeveniment conegut com la Processó de la Santa Sang, declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

Significació de la Relíquia de la Santa Sang
La relíquia ha estat objecte d’admiració, però també de controvèrsia. Al llarg dels segles, han sorgit nombrosos debats sobre l’autenticitat de la sang, així com sobre el seu possible origen. Tanmateix, la devoció popular ha superat aquestes qüestions, mantenint viva la fe en la relíquia i els seus suposats poders miraculosos. Per aquest motiu, cada divendres, la basílica obre les portes perquè la relíquia sigui exposada, atraient centenars de persones que cerquen connectar amb una de les parts més misterioses de la història cristiana.
Bibliografia
- Bruges, Officina de Turisme. (2022). Relíquia de la Santa Sang de Bruges.
- De Witte, Peter. (2005). History of Bruges and its Holy Blood. Cambridge University Press.
- UNESCO. (s.d.). The Procession of the Holy Blood in Bruges. https://ich.unesco.org
Deixa un comentari